bijekcja, a ciaglosc
kasia: Czy bijekcja i ciągłość są ze sobą jakoś powiązane?
17 kwi 21:01
wmboczek: musisz doprecyzować pytanie
przekształcenie zbioru ciągłego bijekcją nie musi być zbiorem ciągłym
jeśli bijekcja jest f. ciągłą to raczej przekształca zbiór ciągły w ciągły
17 kwi 21:21
kasia: Czy bijekcja może nie być funkcja ciągłą? (Myślę, że tak)
I jeszcze jedno:
przeciwobraz zb. otwartego funkcji ciągłej jest otwarty, tak? Ale odwrotnie nie, bo np. dla
funkcji stałej nie zajdzie
17 kwi 21:48
Adamm:
Bijekcja i ciągłość raczej nie mają ze sobą większego związku.
@wmboczek co masz na myśli przez zbiór ciągły?
@kasia
"Czy bijekcja może nie być funkcja ciągłą?" Tak
np.funkcja zdefiniowana jako
f(x) = x dla x∊R\{1, 0}, f(1) = 0, f(0) = 1.
(R z metryką Euklidesową)
"przeciwobraz zb. otwartego funkcji ciągłej jest otwarty, tak?"
Tak, jeśli U jest otwarty, a f jest ciągła, to f−1(U) jest otwarty. Tu f:X→Y.
f(U) w ogólności nie jest otwarty, podałaś dobre uzasadnienie, rozważając funkcje stałe
mielibyśmy, że zbiory jednopunktowe są otwarte, ale wtedy Y byłaby przestrzenią
dyskretną. To oczywiście przy założeniu, że istnieje co najmniej jeden niepusty zbiór
otwarty. Jeśli taki zbiór nie istnieje, t. j. X = ∅, to twierdzenie również zachodzi,
bo wtedy f(∅) = ∅ jest zbiorem otwartym.
t. j. obraz dowolnego zbioru otwartego przez funkcję ciągłą jest otwarty,
wtedy i tylko wtedy, gdy Y jest przestrzenią dyskretną lub X = ∅.
18 kwi 14:07