Prawdopodobieństwo
Kacper: Witam podpowiedziałby ktoś jak rozwiązać takie zadanie
W trakcie egzaminu 50% uczniów popełniło drobny błąd, 20% popełniło poważny a pozostałe prace
były poprawne.
szansa na przeoczenie poważnego błędu 0,1
szansa na przeoczenie drobnego 0,4
a)Jakie prawdopodobieństwo że sprawdzajacy przeoczył powazny błąd
b)Jakie prawdopodobieństwo że sprawdzajacy stwierdzi ze praca nie ma błędu
17 kwi 20:39
wredulus_pospolitus:
a) ale sprawdzając jedną (losową) pracę czy sprawdzając wszystkie prace?
| | 2 | | 1 | | 1 | |
Jeśli jedną to: P(A) = |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 50 | |
b) Także sprawdzając jedną (losową) pracę?
| | 5 | | 4 | | 2 | | 1 | | 3 | |
P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
18 kwi 00:24
18 kwi 10:50