trygonometria
anka:

Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego ABC mając dane:
b=
√6+
√2 tgβ=2+
√3
17 kwi 20:22
anka: bardzo proszę o pomoc
17 kwi 20:39
17 kwi 20:39
17 kwi 20:43
f123: usun niewymiernosc z mianownika
17 kwi 20:45
anka: √6−
√2 
do rze?
17 kwi 20:50
anka: nie umiem tego, pomóżcie mi prosze
17 kwi 20:55
f123: dobrze, teraz pitagoras:
a2 = b2 + c2
17 kwi 20:57
anka: no to mam ze c=4 tak?
17 kwi 21:02
f123: Tak
17 kwi 21:03
anka: ekstra! dziękuje! A pomozesz mi jeszcze z jednym?
Rozwiąż trójkąt prostokątny mając dane:
a=3
√2−2
√3
c=2
√6−4
poprzednie przykłady gdzie miałam podane α lub β dałam rade ale tu nie wiem jak to zrobić
17 kwi 21:06
WhiskeyTaster: Patrz, teraz masz dane a oraz c, ale nie masz b. Wobec tego spróbuj znowu z twierdzenia
Pitagorasa wyliczyć b. Rozumiesz?
17 kwi 21:11
anka: ok próbuję
17 kwi 21:19
anka: mam b
2=10−4
√6 dobrze? jak zrobic b
17 kwi 21:21
WhiskeyTaster: Tak, dobrze

No to teraz musisz spierwiastkować całe wyrażenie, by pozbyć się kwadratu.
17 kwi 21:33
anka: no ale jak? jak pierwiastek z takiego wyrazenia? ja nie wiem

nie umiem tego
17 kwi 21:39
Szkolniak: (2−√6)2=4−4√6+6=10−4√6
czyli:
b2=(2−√6)2
b=√(2−√6)2
b=|2−√6| ⇒ b=√6−2
17 kwi 21:56