Kombinatoryka- liczby podzielne przez 7
Jokur: Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach, których iloczyn cyfr jest liczbą
podzielną przez 7.
Jest jakiś w miarę szybki sposób, żeby wszystko zliczyć czy jedyne wyjście to szukanie na
piechotę kolejnych liczb?
17 kwi 19:05
wredulus_pospolitus:
aby iloczyn cyfr był podzielny przez 7 oznacza, że musisz mieć wśród nich cyfrę 7
Stąd takich liczb będzie:
| | | |
1*9*8*7*6*5*4 + 8* | *1*8*7*6*5*4 = ... |
| | |
czyli:
a) −−− pierwsza jest '7' później 'dowolne'
b) −−− pierwszą NIE JEST '7' (i 0), wybieramy na którym miejscu jest '7' ... pozostałe dowolne
17 kwi 19:19
Jerzy:
Bleee,liczba jest trzycyfrowa.
17 kwi 19:26
Eta:
? ?
17 kwi 19:27
Eta:
7|xx −−−− 1*92*2= 162 liczby
x|7x −−−− 8*1*8*2= 128 liczb
Razem : 290 takich liczb
17 kwi 19:31
Jerzy:
Witaj
Eta 
Możesz jaśniej, bo nie nadążam
17 kwi 20:07
Jokur: wredulus pospolitus rzeczywiście, że też na to nie wpadłem. Dziękuję Ci bardzo!

Eta poprawna odpowiedź to 312
19 kwi 15:00
Jerzy:
Pomijając fakt,że wredulus przyjął,że liczby mają być siedmiocyfrowe,a nie trzycyfrowe,to jeśli
pierwszą cyfrą jest 7, to na pozostałch dwóch możemy umieścić tylko 8*7 , bo musimy wykluczyć
0,które nie jest podzielne przez 7.
19 kwi 15:09
wredulus_pospolitus:
Jerzy −−− masz całkowitą rację ... jako że '0' odpada całkowicie, to także nie ma sensu
rozdzielać na jakiekolwiek przypadki
19 kwi 15:14
wredulus_pospolitus:
8*7*1*3 = 168 liczb <−−− taki moim zdaniem winien być wynik Jokur
19 kwi 15:15
wredulus_pospolitus:
chociaż ... chwila ... iloczyn równy 0 także jest podzielny przez 7

więc mamy:
'jest 7 i nie ma 0' + 'jest 0 i cokolwiek'
więc:
8*7*1*3 + 9*8*1*2 = 168 + 144 = 312 sztuk <−−− i się zgadza
19 kwi 15:17
Jerzy:
Dokładnie tak Bleee , 8*7 + 8*2*7 = 168
19 kwi 15:18
Jerzy:
Czy iloczyn cyfr liczby: 701 jest podzielny przez 7 ?
19 kwi 15:21
wredulus_pospolitus:
tak ... a czemu nie

7*0*1 = 0 ... jaką resztę masz z dzielenia 0 przez 7

0 ... czyli masz podzielność
19 kwi 15:22
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz ... 0 jest podzielne przez każdą liczbę naturalną dodatnią
19 kwi 15:23
Jerzy:
Zmęczenie materiału
19 kwi 15:31
Mila:
1)
A−zbiór liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach
|A|=9*9*8 − cyfry ze zbioru { 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
2)
B− zbiór liczb trzycyfrowych,o różnych cyfrach, których iloczyn cyfr jest liczbą
niepodzielną przez 7.
|B|=8*7*6 − cyfry ze zbioru {1,2,3,4,5,6,8,9}
3)
|A|−|B|=81*8−42*8=8*(81−42)=8*39=312 − ilość liczb trzycyfrowych
o różnych cyfrach ,których iloczyn cyfr jest liczbą podzielną przez 7.
19 kwi 17:25
Jokur: Dziękuję wszystkim bardzo za pomoc

Dla ciekawskich to zadanie pochodzi z matury próbnej bodajże marzec 2020
19 kwi 18:14