Prawdopodobieństwo geometryczne
Joanna: Wybieramy losowo z odcinka [−1,1] (niezaleznie od siebie i z jednakowym prawdopodobieństwem)
punkty x i y, otrzymując parę (x,y).
Zaznacz zbiór wszystkich mozliwych zdarzeń elementarnych Ω. Oblicz prawdopodobieństwo, że
A: x+y>0 ; B: x2+y2>0,36. Oblicz P(A ∩ B).
Jak się za to zabrać? Nigdy nie miałem zadań tego typu i nie mam pojęcia jak zacząć.
17 kwi 19:00
wredulus_pospolitus:
Studia
17 kwi 19:20
wredulus_pospolitus:
(A) P(A) = 1/2
| | 0.06 + 0.12 | |
(B) P(B) = (2−0.12)*0.12 + 0.12* |
| = 0.2364 |
| | 2 | |
17 kwi 19:22
Magda: Dodatek na rozszerzeniu w liceum, więc tak jakby studia. Dziękuję Ci bardzo, a czy mógłbyś
wyjaśnić skąd te rzeczy się wzięły?
17 kwi 19:27
Magda: Przepraszam, że odpisałam jako Magda, ale częściej używam mojego drugiego imienia i
zapomniałam, że pisałam jako Joanna
17 kwi 19:39
Saizou :
Prawdopodobieństwo geometryczne.
Narysuj kwadrat o wierzchołkach
(−1, 1), (−1,1) ,(1,1) (1, −1)
następnie zaznacz w tym kwadracie półpłaszczyznę y>−x
Jaka jej cześć znajduje się w kwadracie?
17 kwi 19:47
Magda: O, dziękuję za taką wizualizację, teraz jasne dlaczego P(A) = 1/2. To do P(B) pomoże jakoś
rysunek koła?
17 kwi 19:54
Saizou :
Zrób analogicznie. Inny obszar będzie do zaznaczenia.
17 kwi 19:55
Saizou : Tak, tam będzie grać rolę koło.
17 kwi 19:56