Dla kątów α,β,γ, trójkąta abc zachodzi związek U{sinα}{sinβ}=2cosγ. Uzasadnij, ż
czarniecki: | | sinα | |
Dla kątów α,β,γ, trójkąta abc zachodzi związek |
| =2cosγ. Uzasadnij, że trójkąt jest |
| | sinβ | |
równoramienny.
17 kwi 18:35
wredulus_pospolitus:
cosγ = cos(180 − (α+β)) = −cos(α+β) = −(cosa*cosb − sina*sinb)
więc mamy:
sina = 2sinb(sinasinb − cosacob)
sina = sina*2sin2b − 2sinbcosb*cosa
sina(1 − 2sin2b) = −2sinbcosb*cosa
sina*cos(2b) = −sin(2b)*cosa
sina*cos(2b) + cosa*sin(2b) = 0
sin(a + 2b) = 0 −−−> a+2b = 180o −−−> a+2b = a+b+y −−> b = y −−> trójkąt
równoramienny
17 kwi 18:49
Eta:
α+β+γ=180o ⇒ α= 180o−(β+γ) to sinα= sin(β+γ)
sin(β+γ)=2sinβ*cosγ
sinβcosγ+cosβsinγ− 2sinβcosγ=0
cosβsinγ− sinβcosγ=0
sin(γ−β)=0⇒ γ=β
Δ równoramienny
17 kwi 18:53
PW: Z nudów inny sposób, przy standardowych oznaczeniach kątów i boków trójkąta
Twierdzenie kosinusów:
c
2 = a
2 + b
2 − 2abcosγ
| | a2 + b2 − c2 | |
(1) 2cosγ = |
| . |
| | ab | |
Twierdzenie sinusów:
a więc
W treści zadania podano, że lewe strony (1) i (2) są równe, czyli prawe też:
a
2 + b
2 − c
2 = a
2
b
2 − c
2 = 0
(b − c)(b + c) = 0,
skąd
b = c,
cnw.
17 kwi 20:46
Eta:
Wiedziałam ...........
17 kwi 20:47