Styczna do wykresu/pochodna
Jokur: Proste k i l przecinaja sie w pkt a=(4,0) oblicz pole trojkata abc gdzie b i c sa punktami
stycznosci prostych k i l z wykresem funkcji f(x)=−x2−9
17 kwi 18:10
Jokur: Proszę o pomoc w rozwiązaniu, nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać
17 kwi 18:11
wredulus_pospolitus:
Krok 1: wyznaczasz ogólną postać stycznej zależną od parametru x0
Krok 2: wyliczasz dla jakich x0 styczne przechodzą przez punkt A
Krok 3: to są pierwsze współrzędne punktów styczności ... wyznaczasz drugie współrzędne tych
punktów styczności
Krok 4: masz współrzędne wierzchołków trójkąta −−−− obliczasz jego pole
17 kwi 18:20
Jokur: dla stycznej: y=ax+b po podstawieniu pkt A otrzymałem y=ax−4a
nastepnie wyznaczyłem a jako pochodną f(x) a=−2x, wyznaczyłem b=−4a=f(xo)−f '(xo)*xo
I właśnie w tym miejscu się zatrzymałem i nie mam pomysłu co z tym dalej zrobic
17 kwi 18:27
wredulus_pospolitus:
f'(x
o) = ...

ile
17 kwi 18:27
wredulus_pospolitus:
f(x
0) = ...

ile
17 kwi 18:29
Jokur: Niestety, nie wiem co mam z tym dalej zrobić i nie mam zbytnio pojęcia jak to wyliczyć
17 kwi 18:32
janek191:

A = ( 4, 0)
y = − x
2 − 9
y = a x + b
0 = 4a + b ⇒ b = − 4a
y = ax − 4 a
− x
2 − 9 = a x − 4a
x
2 + a x − 4a + 9 = 0
Δ = a
2 − 4*(−4a + 9) = a
2 + 16 a − 36 = 0
Δ
1 = 256 − 4*1*(−36) = 256 + 144 = 400
√Δ1 = 20
| | −16 − 20 | | −16 + 20 | |
a= |
| = −18 lub a = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
więc
b = 72 lub b = − 8
y = − 18 x + 72 lub y = 2 x − 8
− x
2 − 9 = − 18 x + 72
x
2 − 18 x + 81 = 0
Δ
2 = 324 − 324 = 0
y = − 90
B = ( 9, −90)
− x
2 − 9 = 2 x − 8
x
2 + 2 x + 1 = 0
( x + 1)
2 = 0
x = − 1
y = 2*(−1) − 8 = −10
C = ( − 1, − 10)
Mamy A = ( 4, 0) B = ( 9, −90) C = ( − 1, − 10)
17 kwi 18:35
Jokur: Dziękuję bardzo Panie Janku za pomoc, niemniej jednak chciałbym zrozumieć rozwiązanie za pomocą
pochodnych i jakby mógł je ktoś przedstawić
17 kwi 18:39
janek191:
y ' = − 2 x
więc
ponieważ a = − 18 lub a = 2
mamy
−2 x = − 18 lub −2 x = 2
x = 9 lub x = − 1
zatem
y = −81 − 9 = −90 lub y = − 1 − 9 = − 10
czyli
B = ( 9, − 90) C = ( − 1, − 10)
=================================
17 kwi 18:43
wredulus_pospolitus:
Krok 1:
y = f'(xo)(x − xo) + f(xo)
y = −2xo(x − xo) + (−xo2 − 9)
y = −2xo*x + xo2 − 9
Krok 2:
podstawiamy współrzędne punktu A
0 = −8xo + xo2 − 9 −−> 0 = (xo − 9)(xo + 1) −−−> xo = 9 lub xo = −1
Krok 3:
wyznaczamy drugie współrzędne
itd.
17 kwi 18:44
Jokur: Dziękuję wam bardzo, jesteście wielcy!
17 kwi 18:47
wredulus_pospolitus:
a wracając do tego co Ty miałeś:
−4a=f(xo)−f '(xo)*xo −−−> −4a = (−xo2 − 9) +2xo2 −−−> −4a = xo2 − 9
natomiast wiemy, że styczna ma mieć postać: y = ax −4a
gdzie a = f'(xo) = −2xo
stąd:
−4*(−2xo) = xo2 − 9
i masz to samo równanie kwadratowe
17 kwi 18:53
Jokur: Właśnie teraz zauważyłem, że miałem to samo i wystarczyło tylko zamienic x na x
o. Dostałem
jakiegoś zaćmienia mózgu i nie wiedziałem co z tym zrobić.
Ale no w końcu się udało, dziękuję wam raz jeszcze
17 kwi 19:01