trygonometria
Dale Cooper: POMOCY
Robię następujący dowód:
sinx + cosx= √2cos(π/4 −x)
robię wszystko niby tak jak być powinno czyli sinx + sin(π/2−x).... itd, ale wychodzi mi z
jakiegoś powodu √2cos(x−π/4).
czy ktoś może rozpisać to krok po kroku, bo nie widzę gdzie popełniam błąd...
17 kwi 17:11
ICSP: cosinus jest parzysty.
To dokładnie to samo.
Jeżeli tak bardzo Ci to przeszkadza możesz zamienić ze sobą te dwa sinusy i ponownie zastosować
wzór.
17 kwi 17:13
Szkolniak: | | π | | π | | π | |
cos( |
| −x)=cos(−(x− |
| )=cos(x− |
| ), bo cos(−x)=cosx |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
17 kwi 17:13
Saizou :
sinx+cosx=
| | √2 | | √2 | |
√2( |
| •cosx+ |
| *sinx)= |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
√2(cos |
| cosx+sin |
| sinx)= |
| | 4 | | 4 | |
17 kwi 17:15
Dale Cooper: okeeeeeej, czyli de facto błędu nie było, tylko wychodzą pewne braki... dzięki!
17 kwi 17:18