Geometria analityczna
FUITP: Punkty B = (0, 0) i D = (4, 2) są wierzchołkami kątów rozwartych rombu ABCD. Napisz równanie
okręgu wpisanego w ten romb wiedząc, że kąt ostry rombu ma miarę 60 stopni.
Teraz tak:
środek okregu to S(2, 1). Skąd teraz promień? W internecie znalazłem informacje że trójkąt ABD
jest równoboczny co się zgadza, i że połowa jego wysokości to będzie własnie promień, ale z
czego to wynika? I jakie są jeszcze sposoby żeby to obliczyć?
17 kwi 16:11
FUITP: Dobra już wiem skąd ten promień, ale czy są inne sposoby?
17 kwi 16:14
ite: Zauważ, że odcinek BD należy do dwusiecznych kątów rozwartych rombu.
17 kwi 16:22
aniabb:

r=e•f/a
17 kwi 16:23
aniabb: no i a=2e
17 kwi 16:24
aniabb: więc stąd r=f/2 czyli połowa wysokości
17 kwi 16:29
FUITP: Tak, już do tego doszedłem. Ale czy da się to rozwiązać w inny sposób niż połowa wysokości?
17 kwi 16:35
aniabb: np że Pole= połowa obwodu • r
17 kwi 16:41