Przedział całkowania
wedwemd: y=x2 y=14x2 y=4
Jaki przedział zrobić, aby obliczyć pole figury ograniczonej tymi funkcjami?
17 kwi 15:20
Jerzy:

P = 2*[
0∫
2(x
2 − 0.25x
2)dx +
2∫
4(4 − 0.25x
2)dx]
17 kwi 15:23
wedwemd: Ułożyłem taki sam przedział tylko be tej dwójki na początku.
Skąd ona się tam wzięła i czemu?
17 kwi 15:25
Jerzy:
Bo liczymy tylko pole dla x > 0 , ale z lewej strony osi OY mamy taki sam obszar , więc mnożymy
przez 2
17 kwi 15:26
Maciess:
17 kwi 15:27
wedwemd: Nadal mam wątpliwości, ale dziękuję
17 kwi 15:30
Jerzy:
A w co wątpisz ? 15:27 masz zakreskowane pole ,które mamy obliczyc.
17 kwi 15:34
wedwemd: A jeśli to pole po lewo byłoby inne to trzeba byłoby wziąć jeszcze dodatkowy przedział?
Już rozumiem, zmyliło mnie to, że napisałeś, że liczymy pole tylko dla x>0 i nie wiedziałem
czemu liczymy też, dla x<0.
17 kwi 15:38
Jerzy:
Gdyby było inne to tak, ale jest takie samo.
17 kwi 15:52
wedwemd: Tak czy inaczej dziękuję za pomoc
17 kwi 18:11