Zdefiniowanie prawdopodobieństwa
Magda: Wyznacz B tak, aby prawdopodobieństwo było poprawnie zdefiniowanie. Ω = {0,1,2,3,4,5}, a
prawdopodobieństwo wylosowania liczby x z tego zbioru wynosi P(x) = B(16)x.
Rozpisałam sobie i od liczby "1" B musi być równe 1,6,36... żeby się zgadzało. Ale co z P(0)?
Wtedy taką metodą wychodzi że P(0) = 0, więc chyba trzeba jakoś inaczej.
17 kwi 13:28
Jerzy:
Skąd masz to zadanie ?
17 kwi 13:34
Magda: Od nauczyciela, inni dostali z innymi danymi np.: Ω = {0,1,2,3,4,5,6,7}, P(x) = B(14)x
17 kwi 13:39
Leszek: ∑ P(x) =1 ⇔ ∑ B(1/6)x = 1 ⇔ B ∑ (1/6)x =1 ⇒ B = ........
17 kwi 13:44
Magda: Niestety w tej formie wciąż niezbyt rozumiem.
17 kwi 13:54
Magda: Aaa, po prostu mam z ostatniej równości przekształcić, że B = 1 przez tę sumę i to jest
odpowiedź?
17 kwi 14:15
Leszek:
y= ( 1,2,3,4)
∑ − oznacza sume np. ∑ y = 1+2+3+4 = 10
Pomysl , uczen powinien wykazywac troche kreatywnosci , powodzenia .
17 kwi 16:17