Proszę o pomoc
Kacper: Dany jest trapez nierównoramienny ABCD, w którym podstawy mają długości |AB|=a=15 oraz
|CD|=b=9. Na ramionach AD i BC wybrano odpowiednio punkty X, Y takie, że |AX|=2|XD| oraz
|BY|=2|YC|. Wykaż, że odcinek XY jest równoległy do podstaw trapezu oraz oblicz długość
odcinka XY.
17 kwi 13:14
Eta:

1/Równoległość XY do podstaw : z tw. odwrotnego do tw. Talesa
2/ z podobieństwa trójkątów DXF i DAE z cechy (kk)
| | 1 | |
w skali k=1/3 to e= |
| *6 ⇒ e=2 |
| | 3 | |
więc |XY|=e+9
|XY|=11
========
17 kwi 15:48