dowód
jaros: Wykaż, że liczba 1013+193 −2 jest podzielna przez 9 .
jakie macie pomysły?
17 kwi 13:05
Jerzy:
10{13 + 193 − 2 = 1013 + 6859 − 2 = 1013 + 6857
Suma cyfr liczby: 1013 + 6857 wynosi: 1 + 6 + 8 + 5 + 7 = 27,
czyli liczba dzieli się przez 9.
17 kwi 13:09
jaros: Oki dziękuje
17 kwi 13:12
Saizou : albo
10=9+1 → 1013 daje resztę 1 przy dzieleniu przez 9
19=9*2+1 → (19)3 daje resztę jeden przy dzieleniu przez 9
−2 daje resztę −2 przy dzieleniu przez 9
=======+
1013+193−2 daje resztę 0 przy dzieleniu przez 9, zatem liczba jest podzielna przez 9.
17 kwi 14:26
Bleee:
Saizou.... A co to jest 'reszta − 2'
17 kwi 15:01
Saizou : niezupełny układ reszt
17 kwi 15:04
Mila:
1013+193 −2=(1013−1)+(6859−1)
9|(1013−1) i 9|6858 (uzasadnij dlaczego)
⇔9|(1013+193 −2)
17 kwi 18:33