matma
Anastazja : Zdefiniować dwa układy współrzędnych dla prostej x+y=1.
Ktoś mógłby pomóc?
17 kwi 12:14
PW: Nie "matma", lecz powiedz konkretnie o co idzie. Pytanie jest dziwaczne − skoro podajesz
równanie prostej, to znaczy że został ustalony układ współrzędnych, w którym prosta jest
opisana takim właśnie równaniem.
17 kwi 14:46
Maciess: No właśnie, zgaduj zgadula. Masz wprowadzić dwa nowe układy współrzędnych i w nich przedstawić
wzór tej prostej?
17 kwi 14:49
Maciess: Jeśli tak to wygodnie będzie prostą zapisać w postaci
17 kwi 14:52
PW: Maciess, świetną radę dałeś uczennicy
17 kwi 14:54
Maciess: Wyczuwam ironie. Ale wydaje mi się, że pani Anastazja to studentka i ten zapis rozumie.
17 kwi 15:05
Leszek: A moze chodzi o uklad wspolrzednych biegunowych czyli:
x= r*cos φ
y= r*sin φ
Wowczas rownanie prostej : x+y =1 ⇒ y = x+1 ,
r* sin φ + r*cos φ = 1 ⇒ r= 1/( sin φ + cos φ )
Czy o to chodzi ? ?
17 kwi 16:23