Jak
Tommy: Jak rozumieć
otwartość, domkniętość, ograniczoność i zwartość zbioru. Trochę tego nie rozumiem
17 kwi 11:56
jc: Tak, jak mówią definicje.
Zbiór A jest otwarty ⇔ dla każdego P∊A, pewne otoczenie punktu P zawarte jest w A.
Zbiór B jest domknięty ⇔ Dopełnienie B jest otwarte.
Zbiór C jest zwarty ⇔ Z dowolnej rodziny zbiorów, których suma zawiera C
można wybrać skończoną liczbę zbiorów, których suma zawiera C.
Otoczeniem punktu P w przestrzeni metrycznej jest zbiór punktów, których odległość od P
jest mniejsza od pewnego r>0.
A zrozumiesz najlepiej pytając o konkretne przykłady.
17 kwi 12:52
Tommy: | | 1 | |
Jeden z przykładów wygląda tak: A={(x,y) ∊R2 y= sin ( |
| ), |x|≤1} |
| | x | |
17 kwi 15:58
WhiskeyTaster: A jaka metryka? Euklidesowa?
Wydaje mi się, że w euklidesowej metryce owy zbiór będzie domknięty. Weźmy na przykład
| | 1 | | 1 | |
x = |
| < 1. Wówczas sin( |
| ) = sin(π) = 0. Jeśli teraz wziąć dowolną kulę o środku w |
| | π | | x | |
| | 1 | |
x = |
| i dowolnie małym promieniu, to widzimy, że w owej kuli będziemy mieć elementy |
| | π | |
nienależące do zbioru A. Więc taka kula nie jest zawarta w A.
17 kwi 16:17
jc: Rozumiem, że x=0 wykluczmy.
Zbiór jest ograniczony: mieści się w kwadracie [−1,1]2
Zbiór nie jest otwarty. Weź choćby punkt (1,sin 1). Żadne otoczenie tego punktu
nie zawiera się w zbiorze.
Czy jest domknięty? Punkt (0,0) należy do dopełnienia A. W dowolnym otoczeniu (0,0) znajdziesz
punkty z A. Zbiór nie jest więc domknięty.
Czy jest zwarty? Pokrywamy A zbiorami Bk = {(x,y): x<−1/k lub x> 1/k}
Suma takich zbiorów pokrywa A, ale jak zostawisz skończoną liczbę, zostanie Ci
pionowy pas w którym znajdzie się coś z A. Zbiór nie jest zawarty.
17 kwi 16:18
Tommy: Ograniczoność rozumiem, gorzej dalej z resztą. Co rozumiemy przez otoczenie tego punktu nie
zawiera się w zbiorze?
Otwartość i domkniętość nie wykluczają się?
17 kwi 18:54
Adamm:
@jc nie do końca poprawnie podałeś te definicje
zbiór jest otwarty jeśli należy do topologii
zbiór jest zwarty jeśli z dowolnego otwartego pokrycia można wybrać
podpokrycie skończone
otoczeniem punktu P nazywamy w zależności od konwencji
1. zbiór otwarty do którego należy P
2. dowolny zbiór, który zawiera zbiór otwarty to którego należy P
W przestrzeni metrycznej zbiór należy do topologii wtedy i tylko wtedy
gdy jest sumą otwartych kul Br(y) = {y∊X : d(x, y) < r}.
17 kwi 19:56
Adamm:
"Czy jest zwarty? Pokrywamy A zbiorami Bk = {(x,y): x<−1/k lub x> 1/k}
Suma takich zbiorów pokrywa A, ale jak zostawisz skończoną liczbę, zostanie Ci
pionowy pas w którym znajdzie się coś z A. Zbiór nie jest zawarty."
Prościej, nie jest domknięty, więc nie jest zwarty.
"Otwartość i domkniętość nie wykluczają się?"
Nie. Np. zbiór pusty jest zawsze domknięty i otwarty.
17 kwi 20:05
WhiskeyTaster: Adamm, na początku kursu topologii, przynajmniej u mnie, definicja otwartości była taka jak
podał jc. Wszystko dlatego, że pojęcie topologii zostało wprowadzone po jakichś dwóch
tygodniach.
17 kwi 21:02
Adamm:
Tylko że nikt raczej nie utożsamia kul otwartych z otoczeniem.
Taka definicja jest niestandardowa.
18 kwi 14:24
Adamm:
Dobra, może "niestandardowa" to złe słowo. Pewnie się utożsamia, jak się
rozważa jedynie przestrzenie metryczne.
18 kwi 14:27