STEREOMETRIA
zadankowo3004: ⦁ Najdłuższa przekątna prawidłowego graniastosłupa sześciokątnego o długości d tworzy z
krawędzią boczną graniastosłupa kąt o mierze α. Oblicz cosinus kąta α, jeśli stosunek długości
krawędzi bocznej graniastosłupa do długości krawędzi podstawy jest równa 2√3
17 kwi 11:32
Paweł:

Podstawa dzieli się na sześć trójkątów równobocznych ⇒ x=2a
h
2+x
2=d
2
(2
√3a)
2+(2a)
2=d
2
12a
2+4a
2=d
2
16a
2=d
2
d=4a
| | h | | 2√3a | | √3 | |
cosα= |
| = |
| = |
| α |
| | d | | 4a | | 2 | |
17 kwi 12:03