ZADANIA MATURALNE ZE STEREOMETRII
zadankowo3004:
1. W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym krawędź podstawy ma długość a = 4, a krawędź boczna
l=4√2. Jaką miarę ma kąt między przeciwległymi krawędziami bocznymi?
2.Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego długości d=8√
3 jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α =30° Oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej tego graniastosłupa.
3.Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 8. Oblicz pole powierzchni
bocznej tego ostrosłupa, jeżeli jego ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60º.
17 kwi 11:28