odcinek
Edyta: Wewnątrz trójkąta ABC o bokach BC = 3, CA = 5,AB = 6 wybrano punkt M. Z punktu M poprowadzono
prostopadłe MA', MB', MC' odpowiednio do wysokości AD, BE, CF tak że AA' = BB'= CC'. Oblicz
długość AA'.
17 kwi 08:38
aniabb:

np różowa albo pomaraczowa albo narysuj jeszcze kilka o innych długościach
17 kwi 16:17
Edyta: Ale co zauważyć na tych rysunkach?
17 kwi 16:35
aniabb: zielony punkt to M a A' może być gdzieś na zielonej linii więc szukana długość jest dość
dowolna
17 kwi 16:40
an:

α>90
o
AA'BB'=CC'≈2.3
17 kwi 18:25
Edyta: | | √56 | |
Ja mam w odpowiedziach że 2* |
| , więc chyba da się to jakoś policzyć. |
| | 7 | |
19 kwi 14:16
an:

Wynik jest dokładnie jak podałaś mój podany wyżej zamiast x=CC'policzyłem dla x=CH
Popatrz na zależności pomiędzy kątami np CAB i ABD to jest jeden z kluczy, ten rysunek choć
pozwala stosunkowo proste rozwiązanie tego zadania, choć eta pewno uzna to za bohomaz.
20 kwi 22:23
Edyta: Jakoś tego niestety nie widze
21 kwi 00:09
an: Kąt ∡CAB=α ∡ADB=? mamy trójkąt ADB (suma kątówt =) to ABD =

Następnie zastanów się jak wyliczyć wysokość CF. Dobranoc.
21 kwi 00:21
an: Rozwiązałaś czy czekasz na gotowca.
21 kwi 19:31
abx:
No cóż , rozwiązania Ety są zrozumiałe, a przynajmniej wiadomo o co zapytać.
21 kwi 22:19
an: A o co chcesz zapytać, ja zadałem proste pytanie, czy nie potrafisz na nie odpowiedzieć
ode mnie rozwiązania nie dostaniesz, bo to nie uczciwe, chociaż mogę podać ostatni wzór
21 kwi 22:41
Edyta: abx to nie ja
22 kwi 08:44