Dla Szkolniaka
Saizou :
Szkolniak to też zadanie od Ety z dawnych czasów.
W trapezie o kątach ostrych 30o i 60o różnica kwadratów przekątnych trapezu wynosi 16
Oblicz pole tego trapezu.
16 kwi 23:58
Szkolniak: W zasadzie ten sam trik co w ostatnim zadaniu
17 kwi 00:24
Saizou :
Jeśli chodzi o dorysowanie trójkąta, to tak.
17 kwi 00:48
Edyta: Czy 4√3?
17 kwi 08:28
Tadeusz:
To podrzucę jeszcze takie (matura angielska lata sześćdziesiąte ubiegłego wieku)
"Prostokątną kartkę o bokach a i b zgięto po przekątnej AC tak, że powstał kąt dwuścienny
o mierze 60o. Policz odległość punktów B i D"
17 kwi 09:56
Saizou :
Tak, 4
√3
17 kwi 11:19
Bogdan:
Przepraszam
Saizou, ale pierwszy raz to ja zamieściłem to zadanie wiele lat temu na forum,
potem to zadanie jeszcze kilka razy pojawiło się tutaj. Najciekawszy jest sposób rozwiązania
tego zadania, Proszę rozwiązujących o pokazanie swoich rozwiązań.
17 kwi 11:42
Saizou :
Bogdan ja nie twierdzę, że nie

Sknociłem, bo narysowałem sobie kwadrat
17 kwi 11:53
Eta:
17 kwi 12:10
ite:

ad. 11:42 sposób nienajkrótszy
d
y2−d
x2= [h
2+(y+a)
2]−[h
2+(x+a)
2]= (y+a)
2−(x+a)
2=(y+2a+x)(y−x)=16
→y+2a+x=16/(y−x)
| | 16 | | √3 | |
P= |
| *h= 8* |
| |
| | 2(y−x) | | 3−1 | |
17 kwi 12:40
Eta:

Oznaczenia na rys. "trójkąty ekierki" o kątach 30
o ,60
o, 90
o
z tw. Pitagorasa
f
2=3a
2+b
2
e
2=a
2+3b
2
− −−−−−−−−
f
2−e
2= 2(a
2−b
2) ⇒ a
2−b
2=8
P(trapezu)= P(ABE)−P(DCE)
| | a2√3 | | b2√3 | | √3 | |
P= |
| − |
| = |
| (a2−b2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P=4
√3
======
17 kwi 13:13
Bogdan:

W tym zadaniu wartość pola powierzchni nie zależy od długości podstaw trapezu,
można skracać jedną z podstaw co powoduje wydłużenie drugiej podstawy.
Przyjmijmy więc, że górna podstawa ma długość równą 0, wtedy nasz trapez staje się
trójkątem prostokątnym, a jego przekątne: e, f są przyprostokątnymi tego trójkąta.
| | 1 | |
f2 − e2 = a ⇒ 3e2 − e2 = a ⇒ e2 = |
| a |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Pole P = |
| e*e√3 = |
| a√3, |
| | 2 | | 4 | |
| | √3 | |
w tym przykładzie a = 16, więc P = |
| *16 = 4√3 |
| | 4 | |
17 kwi 14:48
Edyta: Zad
Wewnątrz trójkąta ABC o bokach BC = 3, CA = 5,AB = 6 wybrano punkt M. Z punktu M poprowadzono
prostopadłe MA', MB', MC' odpowiednio do wysokości AD, BE, CF tak że AA' = BB'= CC'. Oblicz
długość AA'.
17 kwi 14:52
Bogdan:
Pierwszy raz to zadanie zobaczyłem mając 17 lat, jeden z moich nauczycieli zaproponował
mojej klasie, której wtedy bylem uczniem, rozwiązanie tego zadania i obiecał podwyższenie
końcowej oceny każdemu, kto rozwiąże zadanie.
17 kwi 14:55
Bogdan:
Edyto, załóż nowy wątek ze swoim zadaniem
17 kwi 14:56
Edyta: Jest ale nikt nie umie go rozwiązaa
17 kwi 15:00
Eta:
Mój sposób rozwiązania też jest krótki
17 kwi 15:50