Zadanie
WhiskeyTaster: Czy ktoś mógłby sprawdzić, czy owe rozwiązanie poniższego zadania jest dobre?
Treść:
Wyznaczyć odpowiednią poziomicę P(c), na której leży podany punkt p
0, a następnie, wyznaczyć
wzorem prostą L(p
0) (styczną do P(c) w punkcie p0):
| | 3π | |
f(x, y) = sin√x2 + y2, p0 = ( |
| , 2π) |
| | 2 | |
Moje rozwiązanie:
https://zapodaj.net/f7eb78f8edbd9.png.html
Czy warunek, że <p
0, v> = 0 jest błędny? Przecież poziomicą w tym
wypadku jest okrąg o środku w (0, 0) i promieniu p
0. Wobec tego styczna w p
0 musi mieć
wektor kierunkowy prostopadły do wektora p
0