trygonometria
Marian: cos2x − cos2y = sin(x+y)sin(y−x)
czy ktoś mógłby mi napisać jak dość od lewej strony do prawej, bo kombinuje i jakoś
wykombinować nie mogę...
16 kwi 22:55
aniabb: to może zacznij od prawej
16 kwi 22:56
Eta:
L=(cosx−cosy)(cosx+cosy) = .... i zastosuj wzory
16 kwi 22:58
Mila:
Ja od lewej proponuję, też ładnie wychodzi
16 kwi 23:00
Eta:
16 kwi 23:00
Marian: Zależy mi, żeby jednak zacząć od lewej bo tak jest zadanie skonstruowane.
Wzory zastosowałem, ale nic mi sensownego nie wychodzi... może to zmęczenie już
16 kwi 23:01
Eta:
| | x+y | | y−x | | x+y | | y−x | |
L= 2 sin |
| *sin |
| *2cos |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x+y | | x+y | | y−x | | y−x | |
=2sin |
| *cos |
| *2sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=sin(x+y)*sin(y−x)=P
16 kwi 23:06
wredulus_pospolitus:
a idąc z prawej
P = (siny*cosx + cosy*sinx)(siny*cosx − cosy*sinx) = sin2y*cos2x − cos2y*sin2x =
= sin2y*cos2x − cos2y(1−cos2x) = cos2x(sin2y + cos2y) − cos2y = cos2x − cos2y = L
16 kwi 23:14
Marian: chyba jestem głupi, ale zrobiłem do tego przedostatniego kroku i nie rozumiem jak z tych wzorów
na sumę i różnicę wychodzi ten wynik.
16 kwi 23:16
wredulus_pospolitus:
mówisz o Etusiowe

wskazówka: wzór na sinusa podwojonego kąta
16 kwi 23:17
Eta:
2sina*cosa= sin(2a)
więc
| | x+y | | x+y | | x+y | |
2sin |
| *cos |
| = sin 2* |
| = sin(x+y) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Jasne ?
16 kwi 23:19
Marian: Właśnie na to wpadłem przed sekunda, jeszcze nie jestem z tymi wzorami super zaprzyjaźniony.
Dzięki wielkie
16 kwi 23:24
Eta:
16 kwi 23:30