Prawdopodobieństwo xy
Marek: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany punkt spośród punktów o współrzędnych
(x , y), gdzie x−1,0,1,2,3 i y−2,−1,0,1 należy do prostej o równaniu y=−x+1.
Jeśli ktoś mógłby to rozwiązać. Dziękuje ślicznie.
16 kwi 21:12
Szkolniak: |Ω|=5*4=20
| | 1 | |
A={(0,1),(1,0),(1,0),(2,−1),(3,−2)} → |A|=5 → P(A)= |
| |
| | 4 | |
16 kwi 21:17
aniabb:

4/20 = 1/5
16 kwi 21:18
Leszek: Narysuj prosta i zaznacz w ukladzie punkty (x,y) − | Ω |
| A |= Oblicz z wykresu ile punktow (x,y) lezy na prostej
Dokoncz .....
16 kwi 21:19
Saizou :
Wszystkich możliwych punktów możesz utworzyć
|Ω|=5*4
Punkty które leżą na prostej to (−1, 2), (0, 1), (1, 0), (2, −1), (3, −2)
|A|=5
16 kwi 21:21
Marek: Dziękuje państwu ślicznie.
16 kwi 21:32