Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi
Adam: y=−2x
2 − 2x + 10, y=2
mam problem przy obliczeniu, mianowicie zrobiłem coś takiego:
−2x
2−2x+10=2
po sprowadzeniu wszystkiego na lewą strone
−2x
2−2x+8=0
Wylgąda idealnie pod deltę lecz przy próbie wychodzi
√68 czy jest może jakaś inna możliwość?
czy może ja zrobiłem coś źle w tym przykładzie? Czy trzeba to obliczyć z pierwsiastkiem z 68
16 kwi 20:47
aniabb:

będą brzydkie punkty przecięcia
16 kwi 20:50
Adam: Czyli w tym przypadku musze jakoś zaokrąglić ten x1 i x2?
16 kwi 20:52
aniabb: nie.. to matematyka licz dokładnie
16 kwi 20:58
aniabb:
∫−2x2 − 2x + 8 = −2x3/3 −x2+8x i wstawiasz te cudowne pierwiastki
16 kwi 21:03
aniabb: a może y= −2
16 kwi 21:06
Adam: a jeszcze mam pytanko który y odejmuje? bo mi wyszło 2x2+2x−8
16 kwi 21:10
aniabb: zawsze od górnej odejmujesz dolną
16 kwi 21:15
Adam: wyszło mi tak
x1=2,56
x2=1,56
podstawiam je pod:
i dodaje czy odejmuje od siebie?
16 kwi 21:22
Adam: x1=−2.56*
16 kwi 21:24
16 kwi 21:25
aniabb: i popatrz czy ten drugi wzór nie ma minusa i nie jest tam y=−2 toby było ładnie
16 kwi 21:28
Adam: zrozumiałem

co do y sprawdziłem i jest wpisane y=2
16 kwi 21:28
aniabb: mówi się trudno i kocha się pierwiastki
16 kwi 21:29
16 kwi 21:33
17 kwi 08:10