ilość kombinacji
Brylant: Pomóżcie

Ile jest możliwych kombinacji 4 cyfr ze zbioru 16 elementowego (od 0 do 15), których suma =15.
Cyfry mogą się powtarzać
np. 1−2−3−9 i 9−2−3−1
16 kwi 20:02
Brylant: Cyfry mogą się powtarzać
np. 1−2−3−9 i 9−2−3−1
16 kwi 20:02
wredulus_pospolitus:
to co napisałeś to nie jest powtarzanie LICZB.
więc może być 0 − 0 − 0 − 15
16 kwi 20:04
Nienor: Cyfry są od 0 do 9, nie tworzą zbioru 16 elementowego. Pytasz o 4 liczby czy o 1 liczbę 4
cyfrową (i wtedy zbiór 0−9)?
16 kwi 20:07
Brylant: zbiór od 0 do 15; czyli może być 0−0−0−15 lub 15−0−0−0 lub 13−1−1−0 lub 1−1−2−11 itp. (4
liczby)
16 kwi 20:11
aniabb: 0−0−0−15 to to samo co 15−0−0−0 jeśli to kombinacje
16 kwi 20:17
Brylant: tak, ale w tym zadaniu to są dwie różne, czyli 0−15−0−0 oraz 0−0−15−0 to razem daje już 4
możliwe kombinacje
16 kwi 20:20
wredulus_pospolitus:
spójrz na temat: kombinacje z powtórzeniami
16 kwi 20:22
wredulus_pospolitus:
chociaż jeżeli także kolejność wylosowanych liczb jest istotna ... to nie będą to kombinacje z
powtórzeniami.
Chyba trzeba zrobić 'najgorszą' rzecz tylko wypisać z palca zestawy liczb i przypisać ile jest
możliwych permutacji danego zestawu
16 kwi 20:24
aniabb: kombinacji jest 54 jeśli to prawdziwe kombinacje czyli kolejność nieistotna ... variacji nie
chce mi się liczyć na piechotę
16 kwi 20:24
wredulus_pospolitus:
mocno pracochłonne jest to zadanie −−− więc do dzieła
16 kwi 20:24
aniabb: na 5•4+26•12+20•24=812 sposobów
16 kwi 20:36
Brylant: aniabb−Dzięki

. Jak to policzyłaś?
16 kwi 20:58
aniabb: na piechotę rozpisałam te 54 kombinacje, a skoro już je miałam rozpisane to już Ci doliczyłam
na ile sposobów można je zamieniać między sobą
16 kwi 21:00
Brylant: Dziękuję

Pewnie jest na to jakiś wzór...
16 kwi 21:02
aniabb: zgubiłam 3 szt

na 6•4+27•12+21•24=852 sposoby
16 kwi 21:24