Prawdopodobieństwo, że z odcinków 2,3,4,5,6,7 wylosujemy 3 i zbudujemy trójkąt
Jacek: Z odcinków o długościach należących do zbioru 2 ,3 ,4 ,5,6,7 wylosowano trzy różne.
Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że z wybranych odcinków można zbudować trójkąt?
Dziękuje bardzo za rozwiązanie.
16 kwi 19:29
aniabb: suma dwóch krótszych jest większa niż dłuższy.. liczysz na piechotę bo to jakieś tylko 13 z 20
wszystkich
16 kwi 19:33
aniabb: a nawet tylko 12/20
16 kwi 19:36
wredulus_pospolitus:
Dla najdłuższego 7 mamy:
2,6
3,6 ; 3,5
4,6 ; 4,5
5,6
Dla najdłuższego 6 mamy:
2,5
3,5 ; 3,4
4,5
Dla najdłuższego 5 mamy:
2,4
3,4
Dla najdłuższego 4 mamy:
2,3
W sumie −−− 13 takich możliwości
16 kwi 19:41
Jacek: Ω z tego?
A= 13, tak?
16 kwi 20:11
aniabb: Ω=6•5•4/6=20
16 kwi 20:16
Jacek: Dziękuje
16 kwi 20:47