Oblicz pochodne funkcji
Monika: | | 3 | |
(14x4 − Cos7x + √2x + |
| + ln(2x + 5))'= |
| | x | |
16 kwi 18:59
wredulus_pospolitus:
i problem polega na
16 kwi 19:00
Monika: Nie jestem pewna czy przy zamianie z cos na sin robię coś z 7x oraz podobnie z logarytmem.
| | 1 | |
przy logartymie wydaje mi się, że zamieniam ln(2x+5) na |
| ale nie jestem tego pewna |
| | 2 | |
16 kwi 19:03
wredulus_pospolitus:
tak ... robisz ... liczysz pochodną 'wnętrza'
16 kwi 19:05
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
( ln(2x+5) )' = |
| * (2x+5)' = ... |
| | 2x+5 | |
( cos (7x) )' = −sin(7x) * ( 7x )' = ...
16 kwi 19:06
Szkolniak: | | 1 | | 3 | | 2 | |
...=56x3+7sin7x+ |
| − |
| + |
| |
| | √2x | | x2 | | 2x+5 | |
16 kwi 19:07
Monika: aaa na tej zasadzie, to źle musiałam zapisać wzór

Dobra dziękuje ślicznie za pomoc <3
16 kwi 19:10