Marcin: 1)
Rozłóż liczbę 8 na dwa składniki tak, aby suma ich kwadratów miała najmniejsza wartość.
2)
Liczbę 20 rozłóż na dwa składniki tak, aby ich iloczyn miał największą wartość.
19 lis 18:41
pipi:
zad1/ x + y = 8 → x = 8 - y
x
2 + y
2 --- min czyli
f(y) = (y-8)
2 + y
2
f(y)= 2y
2 - 16y +64 min tej funkcji dla y = -b/2a ( bo to pierwsza
współrzedna wierzchołka (x
w = -b/2a OK

czyli y = 16/4 =4 więc i x = 8 - 4 = 4
odp; dla składników x =4 i y =4 f. osiaga minimum OK

19 lis 18:54
Basia:
x+y=8 ⇒ y=8-x
f(x)=x2+y2=x2+(8-x)2=x2+64-16x+x2=2x2-16x+64
i musisz znaleźć minimum tej funkcji
f`(x)=4x-16
f`(x)=0 ⇔ 4x-16=0 ⇔ x=4
rysujesz wykres pochpodnej
x∈(-∞;4) ⇒ f`(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∈(4;+∞) ⇒f`(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
czyli dla x=4 osiąga minimum
stąd x=4 i y=8
19 lis 18:55
Basia:
drugie spróbuj rozwiązać sam; metoda jest ta sama
19 lis 18:56
pipi:
drugie podobnie tylko inne równania
1/ x+y = 20 → x = 20 -y
2/ x*y max
f(y)=(20-y)*y f(y) = - y2 +20y y= -b/2a→ y = -20/ -2= 10
to i x=10
19 lis 18:58
pipi:
Basiu

napisałas ,że y = 8 ( wyjasnij ,że to minimum , bo mysleć może ,że
x= 4 a y = 8
a powinno być x= 4 i y = 4 Mam racje
19 lis 19:02
pipi:
Jak juz pomagasz

? to porzadnie

19 lis 20:02