trygonometria
Tobiasz: Na podstawie danych: sinx=0,6, siny=0,8 i x+y+x=π oblicz sinz.
16 kwi 18:18
Mila:
x+y+z=π
z=π−(x+y)
sinz=sin(π−(x+y))=sin(x+y)
sinz=sin(x+y)=sinx*cosy+siny*cosx
Dalej potrafisz sam?
16 kwi 18:24
Tobiasz: tak, tylko ciągle mam problem,bo nie wiem czemu to π znika i robi się samo sin(x+y). Wiem, że
to pewnie jakaś podstawowa wiedza, ale dopiero się wdrażam w to zagadnienie.
16 kwi 18:29
Szkolniak: π = 180o
Wzór redukcyjny:
sin=(180o−α)=sin(π−α)=sinα, gdzie u Ciebie α=x+y
16 kwi 19:16
wredulus_pospolitus:

sinx = 0.6
siny = 0.8
x+y+z = π = 180
o
czyli kąty x,y,z są kątami jakiegoś trójkąta
szybkie spojrzenie na wartości sinusów i rysujemy:
Więc z = 90
o
16 kwi 19:20