Geometria
Witek : 1.Wierzchołek kwadratu ma współrzędne A = (2, 1). Promień okręgu opisanego na tym
kwadracie jest równy 2. Wówczas jeden z pozostałych wierzchołków kwadratu może mieć
współrzędne
2.Wiadomo, że jeśli trapez jest opisany na okręgu, to suma długości podstaw jest równa sumie
długości jego ramion. Trapez równoramienny o podstawach 12 i 8 jest opisany na okręgu.
Pole tego trapezu jest równe
16 kwi 15:54
wredulus_pospolitus:
Tak trudno podać jakie są odpowiedzi do danych zadań
16 kwi 15:55
wredulus_pospolitus:
do zadania 2
zrób rysunek ... zaznacz wysokości (dwie) opuszczone z wierzchołków krótszej podstawy ...
oznacz długości Ci znane
wyznacz htrapezu z tw. Pitagorasa
oblicz pole trapezu
16 kwi 15:59
Witek : 1. A=(3,1) B=(3,3) C=(4,2) D=(4,3)
2. A=40√6 B=20√6 C=48 D=48√2
16 kwi 15:59
wredulus_pospolitus:
(2) ... to już sam sobie dolicz ...pokazałem jak to zrobić
16 kwi 16:01
wredulus_pospolitus:
(1) ... skoro promień okręgu opisanego jest równy 2 ... to bok tego kwadratu jest równy

Ile

I sprawdzasz czy |AB| gdzie B to kolejne możliwe odpowiedzi spełnia warunek:
|AB| = wyliczona długość boku kwadratu LUB |AB| = przekątna kwadratu (czyli 2*r = 4)
16 kwi 16:03
wredulus_pospolitus:
Ad (1)
Można też drogą eliminacji (zanim się to zrobi co napisałem, ale zdając sobie z tego jak
wyliczana jest długość odcinka) zauważyć, że dla odpowiedzi B) (3,3) i C) (4,2) długość
odcinka wyjdzie taka sama √1 + 22
więc żadna z tych odpowiedzi NIE MOŻE być prawidłowa.
Analizując dalej ... można zauważyć że dla A) (3,1) długość odcinka |AB| wyjdzie 1 ... czyli
połowa promienia (czyli 1/4 przekątnej) co jest wartością o wiele za małą aby mogła być bokiem
tegoż kwadratu.
Stąd −−− odp (D) będzie prawidłowa.
16 kwi 16:07