Kostkę sześcienną o krawędzi długości 9 cm...
Maciej: Kostkę sześcienną o krawędzi długości 9 cm, której każda ściana została pomalowana na
inny kolor, rozcięto na 27 identycznych sześcianów. Powstałe kostki ponownie ułożono
w tak samo pomalowany mniejszy sześcian. Ile kostek użyto do ułożenia mniejszego
sześcianu? Jaką objętość będzie miał powstały sześcian?
16 kwi 15:21
wredulus_pospolitus:
skoro mamy sześcian zbudowany z 27 = 33 klocków (pomijam kwestię kolorów), to mniejszy
sześcian (zbudowany z tych samych klocków) może mieć 23 = 8 klocków bądź 13 = 1 klocków.
Zauważ, że nie ma w wyjściowym sześcianie klocka który miałby na każdej ze swoich ścian jakiś
kolor, związku z tym jedyną możliwością jest 23 = 8 klocków. Zastanów się przez chwilę które
klocki z wyjściowej sześcianu musiałyby być użyte do zbudowania tego sześcianu i czy jest to
możliwe.
Wyznacz objętość tego sześcianu.
16 kwi 15:34
Maciej: Czyli nowo powstały sześcian z 8 klocków.
Każda krawędź nowego sześcianu ma długość 6 cm.
Objętość nowego sześcianu V= 63=216 cm3
16 kwi 15:39
wredulus_pospolitus:
da ... a które klocki z oryginalnego sześcianu zostały użyte
16 kwi 15:41
Maciej: te z rogów używamy kostki
16 kwi 15:44
wredulus_pospolitus:
dokładnie
ponieważ pozostałe kostki mają tylko co najwyżej dwie ściany pomalowane.
16 kwi 15:47