| a-b | | b-c | | c-a | < abc w trójkącie
ElizaR: Niech a, b, c będą długościami boków dowolnego trójkąta. Czy prawdziwa jest nierówność
| a − b | | b − c | | c − a | < abc
?
16 kwi 15:20
wredulus_pospolitus:
załóżmy (nie ma to wpływu na ogólność dowodu), że:
a ≥ b ≥ c
wiemy, że a < b+c
więc:
a−b ≥ 0 oraz, że:
|a−b| < | (b+c) − b| = |c| = c
a − c ≥ 0
|c−a| = |a−c| więc:
|a−c| < |(b+c) − c| = |b| = b
więc
L = |a−b|*|b−c|*|c−a| < c*|b−c|*b < c*b*b ≤ c*a*b = P
c.n.w.
16 kwi 15:29
ElizaR: bardzo dziękuję!
16 kwi 16:21