Zadania
Elowina: 1.Suma miejsc zerowych funkcji f(×)=x3 + 3x2 + 4xx−1
2.proste y = 2x + 3 i y = x + 7 wraz z osią OX wyznaczają trójkąt ABC.
Jedna z wysokości tego trójkąta jest równa
3.Największą liczbą całkowitą spełniającą nierówność (2x – 3)2–(2 – 3x)(3x + 2)–13(x2+x+1)≥0
jest. A. 1. B. –1. C. 0. D. Nie ma takiej
16 kwi 15:05
Leszek: 1) f(x) = 0 ⇒ x= 0 , dziedzina x= R− {1}
2) punkt przeciacia sie lini : y = x+7 i y = 2x+3 ⇒ B( 4;11) wysokosc h = 11
16 kwi 15:56
wredulus_pospolitus:
3) podstaw wartości za 'x' (poczynając od największej) i eliminuj możliwe odpowiedzi.
Alternatywnie (dla bardziej przebiegłych) −−− przekształć lewą stronę, aby zobaczyć, że to jest
tak naprawdę wielomian stopnia pierwszego (wykresem jest linia prosta)
16 kwi 16:00