Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby nieparzystej i podzielnej przez 7
Rutinoscorbin: Ze zbioru wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych losujemy liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu liczby nieparzystej i
podzielnej przez 7.
Ω=900
P(A)=450−..
Na tym utknąłem, dziękuje bardzo za pomoc w rozwiązaniu i pozdrawiam.
16 kwi 14:44
Saizou :
TIP: co druga liczba podzielna przez 7 jest nieparzysta
16 kwi 14:49
Jerzy:
Jaka jest pierwsza liczba, a jaka ostatnia ? I teraz liczysz ile wyrazów ma ten ciag
arytmetyczny.
16 kwi 14:50
Rutinoscorbin: a1= 105
r=7
an=994
994=105+(n−1)*7
n=128
128 − tyle jest liczb podzielnych przez 7 w 900? Dziele jeszczę na 2, bo interesują mnie liczby
nieparzystę.
Dobrze myślę?
16 kwi 14:56
Bleee:
W tym przypadku tak.
A co by było gdyby n =127?
Bezpieczniej było wziąć:
a1 = 105
r = 14
Wtedy otrzymasz ciąg złożony z liczb podzielnych przez 7 i jednocześnie nieparzystych.
16 kwi 15:24