Funkcja kwadratowa
Marcinkiewicz: 1. Wykresem funkcji kwadratowej f określonej wzorem f(x) = ax2+bx +26 jest parabola, której
wierzchołkiem jest punkt (−4; 2). Oblicz wartość współczynników a i b
2. Dana jest funkcja f(x) = 2x2+ 3x – 5. Wyznacz wartość najmniejszą i największą tej funkcji
w
przedziale x .
3. Funkcja f określona jest wzorem f(x) = x22−4x + 1. Wyznacz te argumenty, dla których
wartości
funkcji f należą do przedziału <−2;1>.
4. Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x2+ mx + m = 0 ma takie dwa różne
pierwiastki, że suma ich kwadratów jest mniejsza od 15.
16 kwi 14:33
Jerzy:
I co ?
2) Do jakiego przedziału należy x ?
16 kwi 14:38
Marcinkiewicz: x ∊ <−3; −1>
przepraszam jakoś dziwnie się ucięło
16 kwi 14:39
Marcinkiewicz: w trzecim to jest x2 nie x22
16 kwi 14:40
Leszek: 1) W( p,q), p= −b/2a ⇔ −b/2a = −4 ⇒ b= 8a , q = − Δ/4a ⇔ Δ= −8a ⇔ b2 − 4a*26 = −8a
Czyli : 64a2 − 96a= 0 ⇒ a=0 lub a= 3/2 , oraz b = 0 lub b = 12
16 kwi 14:40
Jerzy:
Co od siebie ?
16 kwi 14:40
Marcinkiewicz: próbowałem a zrobić przez postać kanoniczną, ale niestety mi nie wychodziło
16 kwi 14:41
Jerzy:
Już ci Leszek rozwiazał. Jak widzisz 2) ?
16 kwi 14:44
Marcinkiewicz: f(x)=2x
2+3x−5
a = 2
b = 3
c = −5
| | −3 | | −3 | |
q = f(p) = 2*( |
| )2 + 3* |
| − 5 |
| | 4 | | 4 | |
cos takiego?
16 kwi 14:49
Marcinkiewicz: kurcze prosze was haha
mam jeszcze 30 minutek na oddanie tego
16 kwi 14:49
Jerzy:
Czy Was napadło ? To już drugi koleś wrzuca zadania na godzinę przed terminem oddania.
16 kwi 14:51
Marcinkiewicz: to nie chodzi o termin, tylko narzucony czas na wykonanie zadań
16 kwi 14:53
Szkolniak: ad 4)
1o Δ>0
2o (x1+x2)2−2x1x2<15 + wzory Viete'a
16 kwi 14:58
Marcinkiewicz: w. najmniejsza = 4
w. największa = −6
czy to mozliwe?
16 kwi 14:58
Szkolniak: ad 3)
f(x)≥−2 ∧ f(x)≤1
16 kwi 15:02
Marcinkiewicz: jak to wyszło?
16 kwi 15:04
Qulka: Nauczyciel daje krótki czas bo to taka forma klasówki... żeby mieć nadzieję że to praca
samodzielna ...
16 kwi 15:04
Szkolniak: ad 2)
1) Sprawdzasz czy wierzchołek należy do podanego przedziału
2) Jeśli tak to liczysz wartość osiągana w wierzchołku − jeśli nie to liczysz wartości na
skrajach przedziału i to jest twoja wartość największa i najmniejsza
16 kwi 15:05
Marcinkiewicz: nie mamy klasówek, po prostu zadania do wykonania, nie jest to oceniane, większość osób nawet
tego nie robi, chce to zrozumieć i po prostu poszerzyć swoją wiedzę
16 kwi 15:07
Marcinkiewicz: ad 2)
| | −3 | |
p = |
| nie należy to do przedziału <−3, −1> |
| | 4 | |
liczę f(−3) = 4
f(−1) = −6
16 kwi 15:07
Marcinkiewicz: mogę wskazówki do trzeciego?
16 kwi 15:08
Marcinkiewicz: (ale jesli wykonam je w odpowiednim czasie to dostane plusika

)
16 kwi 15:11
Marcinkiewicz: okej juz rozumiem trzecie, dziekuje!
16 kwi 15:11