Równanie różniczkowe
abc: Mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu tego równania różniczkowego?
x+yx'=4√x'
16 kwi 14:22
Leszek: y dx/dy= 4√x −x ⇒ dy /y= dx/( 4√x − x) ⇒ ∫ dy/y = ∫ dx/( 4√x −x )
Dokoncz .....
16 kwi 14:33
Jerzy:
@Leszek, tam z prawej strony jest chyba 4√x'
16 kwi 14:37
Leszek: Tak napisalem !
16 kwi 14:41
Jerzy:
Ja tam widzę pod pierwiastkiem: x'
16 kwi 14:43
abc: Taak dokładnie, pod pierwiastkiem jest x'
16 kwi 14:46
Leszek: Sorry chyba tak ?
Czyli jest to rownanie ? ( pytam @abc ? ?)
| | dx | | dx | |
x + y |
| = 4 ( |
| )1/2 |
| | dy | | dy | |
16 kwi 14:46
abc: Taak zgadza się
16 kwi 14:47
Jerzy:
Czyli równanie Bernoulliego. Podstawienie: u = x1/2
16 kwi 15:03
Leszek: Raczej rownanie Clairauta, w rownaniu Bernouliego pochodna wystepuje w pierwszej
potedze , w Clairauta mamy : y = xdy/dx + f( dy/dx)
16 kwi 15:47