Rozwiąż równanie
kysa: Dałby ktoś radę rozpisać krok po kroku te równanie?
1+sinx−cosx=sin2x−cos2x
16 kwi 14:01
Saizou : Jakiś twój wkład?
16 kwi 14:03
kysa: nie mam pojęcia nawet jak za to się zabrać
16 kwi 14:09
kysa: może prawą stronę zamienić na 2sinxcosx , 2cos2x?
16 kwi 14:11
Saizou : próbuj
16 kwi 14:12
Saizou : można tak
sin
2x+cos
2x−cosx=2sinxcosx−cos
2x+sin
2x
−2cos
2x+2sinxcosx+cosx=0
−cosx(2cosx−2sinx−1)=0
cosx=0 lub 2cosx−2sinx−1=0
2cosx−2sinx−1=0
dokończ
16 kwi 14:16
kysa: wyszło mi 2cosx=1
16 kwi 14:16
kysa: to mam źle
16 kwi 14:16
kysa: Ale dzięki zobaczę ja ty to zrobiłeś i postaram się trochę poduczyć
16 kwi 14:17
Bogdan:
Można też tak: sin
2x + cos
2x + sinx − cosx = 2sinx cosx − cos
2x + sin
2x
| | 1 | | 1 | |
2cos2x − cosx − 2sinx cosx + sinx = 0 ⇒ 2cosx(cosx − |
| ) − 2sinx(cosx − |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
2(cosx − sinx)(cosx − |
| ) = 0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
cosx = sinx lub cosx = |
| |
| | 2 | |
16 kwi 15:07