Równoległobok
Kraterek: | | 5 | |
Punkt K=( |
| , 4) dzieli bok BC równoległoboku ABCD w stosunku CK:KB=1:4. Prosta k zawiera |
| | 2 | |
bok CD tego równoległoboku, a prosta l jest prostopadła do prostej k i przechodzi przez
wierzchołek A równoległoboku. Wiedząc, ze wektor AB =[4, 4] i wektor DB=[6, −6] oblicz
współrzędne punktu przecięcia prostych k i l.
16 kwi 13:50
wredulus_pospolitus:
Jedna z możliwych metod rozwiązania:
krok 1:
Tworzymy wektor BD z wektora DB
krok 2:
liczymy sumę wektorów AB + BD otrzymując wektor AD
krok 3:
wektor BC jest równy wektorowi AD
krok 4:
wyznaczamy wektory BK i KC na podstawie wektora BC i proporcji podanej w zadaniu
krok 5:
wyznaczamy współrzędne B i C na podstawie wektorów z (4) oraz współrzędnych punkty K
krok 6:
wyznaczamy współrzędne A korzystając z wektora AB i współrzędnych punktu B
krok 7:
na podstawie wektora AB wyznaczamy prostą k (równoległa do wektora) przechodzącą przez punkt C
krok 8:
na podstawie wektora AB wyznaczamy prostą l (prostopadła do wektora) przechodzącą przez punkt A
krok 9: wyznaczamy punkt przecięcia się tych prostych
16 kwi 13:59
Kraterek: 
Dziękuję bardzo, wyszło!
16 kwi 17:49