Rozwiązać równanie trygonometryczne.
amator: Mam do rozwiązania równanie trygonometryczne, niby wszystko dobrze ale czy akurat dobrze
rozwiązuję:
sin(x/2)+cos(x/2)=√2sin(x)
postanowiłam zastosować metodę podniesienia obu stron do kwadratu i sprawdzenia na końcu
poprawności wyników:
sin(x/2)+cos(x/2)=√2sin(x) /2
sin2(x/2)+2sin(x/2)cos(x/2)+cos2(x/2)=2sin2(x)
zastosowałam wzór na jedynkę trygonometryczną i funkcję podwojonego kąta:
1+sin(x)−2sin2(x)=0 /*(−1)
2sin2(x)−sin(x)−1=0
sin(x)=t, t∊[−1,1]
2t2−t−1=0
Δ=1+8=9, √Δ=3
t1=−1/2, t2=1
sin(x)=−1/2, sin(x)=1
x=−π/6+2kπ, x=−5π/6+2kπ, x=π/2+2kπ
Poprawną odpowiedzią jest: x=π/2+4kπ/3
Nie jestem pewna czy moja metoda jest poprawna, bo przyznam się że nie jestem w 100% pewna jak
sprawdzić które odpowiedzi są prawidłowe. A jeżeli są prawidłowe, to w jaki sposób dojść do
tej postaci która jest w odpowiedziach? Dziękuję za pomoc.
16 kwi 12:37
Jerzy:
Prościej skorzystać ze wzoru: sinα + cosα = √2sin(π/4 − α)
16 kwi 12:43
amator: Ok ale teoretycznie można tym sposobem? Trochę gubię się w tych wszystkich π dlatego chciałabym
się nauczyć również tej metody. Dziękuję za pomoc
16 kwi 12:48