Ile jest permutacji zbioru {1...n} w którym liczba 1 poprzedza liczbę 2?
Martyna: Ile jest permutacji zbioru {1...n} w którym liczba 1 poprzedza liczbę 2?
16 kwi 11:55
Saizou :
Poprzedza w sensie stoi bezpośrednio przez np. 3451297
Czy stoi przed, niekoniecznie bezpośrednio np. 13456297
16 kwi 12:13
Maciess: Wydaje mi się, że tu ktoś tak zostawił furtke i można rozwiązać prostszą wersje, czyli 1 jest
w bezpośrednim sąsiedztwie 2.
16 kwi 12:17
Martyna: Właśnie w tym tkwi problem że dostałam zadania do zrobienia napisane w taki sposób że na wiele
sposobów można to interpretować
mam jeszcze jedno: Ile różnych pięcioliterowych słów możemy utworzyć w alfabecie łacińskim (26
znaków)?
Ale te litery maja się powtarzać może być takie słowo jak aaaaa?
Myślę, że chodziło o to że po prostu poprzedza że jest przed 1 obojętnie w jaki sposób!
16 kwi 12:19
Jerzy:
Skoro nie jest powiedziane,że litery nie mogą się powtarzać, to tak.
16 kwi 12:23
Jerzy:
A co do do liczb 1 i 2, to zadanie jest tak nieprecyzyjne,że szkoda się za nie brać.
Pomijając pytanie 12:13 ,czy liczby 1 i 2 wystepują tylko raz , czy mogą się powtarzać ?
16 kwi 12:26
Saizou :
akurat mogą występować tylko raz, bo mowa o permutacji elementów zbioru {1, 2,..., n}.
16 kwi 12:28
Jerzy:
No tak, nie mogą.
16 kwi 12:31
Martyna: Nie mam pojęcia, sądzę że jeżeli nie napisał nic dodatkowego do tego zadania to moge to
wyliczyć na taki sposób jaki chce.
Może to zdanie będzie bardziej(zamiast tego w głównym temacie): Ile jest permutacji zbioru
{1...n} bez punktu stałego? Tj. takich, że na n−tym miejscu
nie występuje liczba n.
Mam zrobić jedno z tych dwóch, na wykładzie same proste przykłady jak w liceum, a na
ćwiczeniach dał takie coś.
16 kwi 12:33
Bleee:
Panie i panowie − − − to jest bardzo proste zadanie.
Ile razy będzie 1 przed 2? Dokładnie w POLOWIE wszystkich możliwości. Czyli n!/2.
W tyłu samo sytuacjach będzie 2 przed 1.
Albo inaczej pisząc.
| | |
Na | sposobów wybieramy miejsce dla pary 1, 2. Która to (parę) ustawiamy na 1 sposób (bo |
| |
jedynka przed dwójka), następnie pozostałe nam miejsca wypełniamy dowolnie − − na (n−2)!
Sposób.
Stad otrzymujemy n! / 2
16 kwi 13:22
Jerzy:
Bleee , jeśli założymy ,że 1 stoi bezposrednio przed 2, to mamy:
(1,2) umieszczamy na n − 1 miejscach, a pozostałle n − 2 liczb permutujemy: (n − 1)*(n − 2)! i
jeszcze odejmujemy przypadek, gdzy n −ta liczba występuje na n − tym miejscu( jeden
przypadek),czyli: (n − 1)(n−2)! − 1
16 kwi 13:29
wredulus_pospolitus:
Jerzy −−− w zadaniu nie mamy powiedziane że stoi bezpośrednio więc nie możemy tego
zakładać.
Zadaniu mamy powiedzieć w ilu przypadkach 1 stoi przed 2 ... nie ważne ile miejsce przez 2,
ważne jest tylko to by stało przed tą 2.
16 kwi 13:31
wredulus_pospolitus:
co do zadania 12:19 będzie to dokładnie 2610 <−−− czyli wybieramy sobie literę (z 26
możliwości) na każde z kolejnych dziesięciu miejsc.
W treści tego zadania brakuje mi tylko informacji: "słowa nie muszą mieć sensu".
16 kwi 13:34
wredulus_pospolitus:
zadanie 12:33 jest już bardziej skomplikowane
i wymaga od nas obliczenia następującego wyrażenia:
| | |
n! − ∑k=1n (−1)k+1 | *(n−k)! |
| |
16 kwi 13:38
wredulus_pospolitus:
co w sumie można zapisać jako:
16 kwi 13:42
16 kwi 13:47