funkcja kwadratowa z parametrem
pedro: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x2 − (m2 + 1)x + m2=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x1, x2 takie, że √x1 + √x2 = 3 − |m+2|
Policzyłem dziedzinę, czyli Δ>0 i wyszedł mi przedział m ∊ R\(−1,1) i to już wg odpowiedzi jest
źle, bo tam zamiast przedziału jest zbiór {−1,1}
Co do warunku to wyszło mi m={−1, 0}, bo podniosłem do kwadratu
16 kwi 11:28
Jerzy:
Δ = (m2 + 1)2 − 4m2 = m4 + 2m2 + 1 − 4m2 = m4 − 2m2 + 1 = (m2 − 1)2
Δ > 0 ⇔ m2 − 1 ≠ 0 ⇔ m ∊ R\{−1,1}
16 kwi 11:41
pedro: aaa no tak, nie zwróciłem uwagi na kwadrat za nawiasem, mea culpa
16 kwi 11:44
Saizou :
Równanie musi mieć dwa pierwiastki nieujemne, spełniające warunek
√x1+√x2=3−|x+2|
1) Δ > 0
[−(m2+1)]2−4•1•m2 > 0
(m2+1)2−(2m)2 > 0
(m2−2m+1)(m2+2m+1)>0
(m−1)2(m+1)2 > 0 → m ∊ R \ {−1, 1}
2) x1•x2 ≥ 0
m2 > 0 → m ∊ R
3) x1+ x2 ≥ 0
m2+1 ≥ 0 → m ∊ R
4) √x1+√x2 = 3 − |m+2|
I gdy 3−|m+2|<0 → |m+2| > 3 → m+2>3 ∨ m+2<−3 → m>1 ∨ m <−5 → m ∊(−∞; −5) ∪ (1; +∞)
równanie jest sprzeczne, bo po lewej stronie masz liczę nieujemną, a po prawej ujemną.
II gdy 3−|m+2| ≥ 0 → m∊<−5,1>
√x1+√x2 = 3 − |m−2| w danym przedziale |m−2|=−m+2
√x1+√x2 = 3 − (−m+2)
√x1+√x2 = 1+m
x1+x2+2√x1x2 = (1+m)2
m2+1+2√m2=1+2m+m2
|m|=m
|m|−m=0
• dla m ∊<0, 1> mamy
m−m=0 tożsamość → m∊<0,1>
• dla m ∊<−5;0) mamy
−m−m=0 →m=0 nie należy do przedziału
zatem z 1), 2), 3) i 4) mamy, że m ∊<0, 1)
16 kwi 11:49
pedro: Wielkie dzięki!
p.s. w odpowiedziach wychodziło <2, 0>\{−1} jeśli kogoś to interesuje
16 kwi 11:57
Saizou :
Posprawdzaj rachunki, bo już wiem, gdzie jest błąd
16 kwi 12:02
pedro: Widzę źle przepisany wers 4. II
16 kwi 12:19
Saizou : ideę znasz, wiec dasz radę
16 kwi 12:23