ciagi
TłumokMatematyczny: Sprawdź, czy ciąg an jest ciągiem arytmetycznym, jeżeli suma jego n początkowych wyrazów
wyraża się ciągiem:
S
n=3n+1
Skorzystałam ze wzoru a
n=S
n−S
n−1
Obliczam S
n−1
S
n−1 = 3(n−1)+1=3n−3+1=3n−2
S
n−1 = 3n−2
a
n=S
n−S
n−1
a
n= (3n+1) − (3n−2) = 3n +1 − 3n +2 = 3
Wyszła liczba stała niezalezna od zadnego n

Czyli ciąg jest arytmetyczny

To dlaczego w
odpowiedziach tak nie ma?
Co ja źle rozumiem?
16 kwi 10:36
ICSP: | | ⎧ | Sn − Sn − 1 dla n ≥ 2 | |
| an = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | S1 dla n = 1 | |
16 kwi 10:38
TłumokMatematyczny: Co to jest i dlaczego tego nie znam.
16 kwi 10:40
ICSP: jak to nie znasz ?
Przecież skorzystałeś z dokładnie tego samego wzoru dla n ≥ 2
tylko a
1 nie policzyłeś z drugiej części wzoru
| | ⎧ | 3 dla n ≥ 2 | |
| an = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 4 dla n = 1 | |
16 kwi 10:43
TłumokMatematyczny: Nigdy wcześniej nie musiałam robić takiego układu, to dlaczego teraz muszę? Kiedy mam to
rozpoznać
16 kwi 10:45
ICSP: zawsze powinieneś.
Widocznie wcześniej zawsze wychodziło S0 = 0
co ma sens bo gdy dodajemy 0 wyrazów to powinniśmy otrzymać 0
Natomiast w tym przykładzie S0 = 1
czyli dodajesz zero wyrazów i w wyniku otrzymujesz 1.
Widać, ze coś tu nie gra.
Od teraz zawsze robić klamerkę.
16 kwi 10:48
TłumokMatematyczny: Dwa pytania
1. Nie rozumiem co to jest S0 = 1
2. Czy ta klamerka to ostateczna odpowiedź? Czy jeszcze trzeba coś dalej rozwiązywać?
16 kwi 10:55
Jerzy:
Dla pierwszych trzech wyrazów nie zachodzi: 2a2 = a1 + a3, czyli ciag nie jest arytmetyczny
16 kwi 10:57
ICSP: Korzystasz ze wzoru :
an = Sn − Sn − 1
Policz za jego pomocą a1.
Klamerka tylko określa Ci wzór ciągu.
Co miałeś zrobić w zadaniu ?
16 kwi 10:58
TłumokMatematyczny: Sprawdzic czy ciag jest arytmetyczny.
Czyli mam obliczyc jeszcze an−1 i r, tak?
16 kwi 11:00
Jerzy:
10:57 , wystarczy to pokazać.
16 kwi 11:03
TłumokMatematyczny: Dziękuję Jerzy, ale robię to według poprzedniego przykładu z tego samego zadania na lekcji.
Próbuję zrozumieć tok myślenia nauczycielki
16 kwi 11:06
Jerzy:
Ten ciąg wyglada tak: 4,3,3,3,3,3,3,3,..... i nie jest arytmetyczny, bo jest arytmetyczny, ale
dopiero od drugiego wyrazu.
16 kwi 11:07