jednym z miejsc zerowych funkcji F(x)=x^3+ax^2-4x-24/x+2 jest liczba -6
123420: jednym z miejsc zerowych funkcji F(x)=x3+ax2−4x−24/x+2 jest liczba −6
a) oblicz wspołczynnik a
b) wyznacz pozostałe miejsca zerowe funkcji F
c) wyznacz przedziały monotonicznosci funkcji F
d) naszkicuj wykrs funkcji F
16 kwi 10:17
Saizou :
a) F(−6)=0
b) podziel licznik przez dwumian x+6, i przedstaw licznik w postaci iloczynowi
c) funkcja jest rosnąca w przedziale, gdy F'(x) > 0
d) wyznacz asymptoty, ekstrema i rysuj (jeśli chodzi o LO)
16 kwi 10:35
Oki:
15 gru 18:17
Jolanta: a) F(−6)=0. Mianownik ≠0. x≠ −2 licznik=0
(−6)
3+a(−6)
2−4(−6)−24=0
−216+36a=0
a=6
| | x3+6x2−4x−24 | | x2(x+6)−4(x+6) | | (x2−4)(x+6) | |
b)F(x)= |
| = |
| = |
| = |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | (x−2)(x+2)(x+6) | |
F(x)= |
| |
| | x+2 | |
x=2 x=−6
15 gru 22:42