Reszta z dzielenia wielomianu
Igor Legucki: Reszta z dzielenia wielomianu w(x) = 4x3−3x2−3x+1 przez dwumian x + 12 jest równa:
A. −34,
B. 34,
C. 54,
D. 114,
Niby dzielę ten wielomian i wychodzi mi odpowiedź B, a w kluczu jest podana odpowiedź C. Czemu?
15 kwi 23:08
15 kwi 23:09
Igor Legucki: No dobra działa wyszła prawidłowa odpowiedź, tylko dlaczego w(−12) ,a nie np w(12)?
15 kwi 23:14
Saizou :
Reszta z dzielenia przez dwumian x−a wynosi W(a)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
u nas mamy x+ |
| =x−(− |
| ) → a=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 kwi 23:17
Igor Legucki: Arigato
15 kwi 23:20
Saizou : Proszę
15 kwi 23:24