Podobieństwo trójkątów w ostrosłupie przy kącie dwuściennym
Shizzer:

|∡DEB| jest kątem dwuściennym. Wiem ze wskazówki do zadania, że |∡ESO| = |∡EBC| (oznaczyłem
je na rysunku jako α) Więc z cechy KKK te trójkąty przeze mnie wypisane są podobne.
Jednak niestety nie widzę w ogóle tej równości między kątami |∡ESO| i |∡EBC|.

Mógłby mi ktoś
napisać albo rozrysować lepiej z czego to wynika? (jeśli się da oczywiście) Byłbym wdzięczny za
pomoc, wiele by mi to rozjaśniło w kwestii rozwiązywania zadań z kątami dwuściennymi
15 kwi 22:18
Saizou : Masz jakieś dane w tym zadaniu?
15 kwi 23:07
Shizzer: Przepraszam od razu, bo poprzednio źle kąty oznaczyłem

Poprawnie powinno być: |∡COE|=|∡OSE|, czyli kąt nachylenia płaszczyzny wyznaczającej kąt
dwuścienny do płaszczyzny podstawy i kąt między wysokością, a krawędzią boczną ostrosłupa.
W tym zadaniu oznaczonego w książce jako zadanie z podstawy został ten fakt wykorzystany:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając długość krawędzi podstawy 6 i miarę
120
o kąta między dwoma sąsiednimi ścianami bocznymi.
Autor napisał, że posługując się rozwiązaniem zadania, którego treść napisałem powyżej można
rozwiązać zadanie, nad którym myślę:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając długość krawędzi podstawy a i miarę
2α kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi.
W rozwiązaniu pierwszego zadania został wykorzystany właśnie fakt, że ΔOCE~ΔOES z cechy
KKK, ponieważ są prostokątne (to wiem) i
|∡COE|=|∡OSE|.
Tego co zaznaczyłem na czerwono nie rozumiem i chciałbym widzieć dlaczego i jakim sposobem
te kąty są równe, bo ten fakt myślę, że będzie mi służył przy rozwiązywaniu tego typu zadań.
16 kwi 11:00
Saizou :

a teraz widzisz to podobieństwo?
16 kwi 11:04
Shizzer: Z tego to podobieństwo wynika, że:
α + β = 90o
To skoro kąt EOC=α i kąt CEO=90o to ECO=β
I podobnie uzupełniam kąty w trójkącie OSE?
16 kwi 11:41
Saizou :
Tak

To warto znać, bo często przewija się ten motyw w zadaniach.
16 kwi 11:50
Shizzer: Dziękuję za pomoc
16 kwi 11:57