rownanie
:0: Rozwiąż równanie: 33+5x2+4x−1=0.
1,−1,1/3,−1/3 nie wychodzi...
15 kwi 22:05
f123: Zwykle rownanie kwadratowe, oblicz delte
15 kwi 22:08
WhiskeyTaster: Nie miało być przypadkiem trzeciego stopnia?
15 kwi 22:13
:0: Tak, 3x3 + ...
15 kwi 22:17
ABC:
a w jaki sposób równanie trzeciego stopnia miałoby mieć 4 pierwiastki? nic dziwnego że nie
wychodzi, ono ma jeden pierwiastek rzeczywisty
15 kwi 22:43
:0: Jakie 4? 4 sprawdziłam i dla żadnego nie wychodzi 0. Dzielniki wyrazu wolnego, a potem wolnego
dzielone przez 3.
15 kwi 23:25
:0: Jaką metodą znaleźć ten pierwiastek w takim razie?
15 kwi 23:31
wredulus_pospolitus:
A w zadaniu masz podane wprost, że masz rozwiązać to równanie, czy po prostu to sobie założyłeś
za cel, a zadanie nie wymaga od Ciebie jednoznacznego pokazania jakie są rozwiązania tego
równania
15 kwi 23:46
wredulus_pospolitus:
Pytam się −−− bo patrząc na to równanie powiem Ci, że podejrzewam, że ciężko by było wskazać
DOKŁADNE rozwiązanie.
Natomiast łatwo jest pokazać, że będzie dokładnie jedno i w jakim przedziale (jeszcze zależy o
jakiej dokładności mówimy, ale to nadal nie powinno być już trudne).
15 kwi 23:48
ABC:
Mariusz zrobi w nocy, to jest przypadek bez trygonometrii ani hiperbolicznych do zrobienia
15 kwi 23:55
wredulus_pospolitus:
ABC ... jasne, że jest do zrobienia ... jednak mocno wątpliwe jest, aby taki przykład miał do
rozwiązania uczeń klasy średniej (który de facto nie ma żadnych skomplikowanych metod
rozwiązywania równań trzeciego stopnia), ani nawet dla studentów innych kierunków poza
ścisłymi (także − tak naprawdę brak narzędzi), natomiast w momencie gdy autorka jest studentem
np. matematyki to powinna znać bardziej zaawansowane metody poza 'podstawianiem wartości' −−−
co prowadzi mnie do tezy: błędnie przepisany przykład bądź zadanie nie wymaga odnalezienia
konkretnego rozwiązania.
16 kwi 00:00
:0: Muszę znaleźć rozwiązanie.
16 kwi 00:00
:0: Przykład jest przepisany dobrze.
16 kwi 00:01
wredulus_pospolitus:
No to powiedz −−− jaki jest Twój poziom nauczania
16 kwi 00:02
wredulus_pospolitus:
I jeżeli jesteś studentem to z jakiego przedmiotu jest to problem
16 kwi 00:02
ABC:
proszę bardzo, rzeczywisty pierwiastek :
0.1962110917 5535404903 6576443288 6922148823 9558742293
50 miejsc po przecinku wystarczy?
mogę więcej napisać , i zespolone też podać
16 kwi 00:03
Mariusz:
3x
3+5x
2+4x−1=0.
| | 5 | | 5 | | 25 | | 125 | |
3(x+ |
| )3=3(x3+ |
| x2+ |
| x+ |
| ) |
| | 9 | | 3 | | 27 | | 729 | |
| | 5 | | 25 | | 125 | |
3(x+ |
| )3=3x3+5x2+ |
| x+ |
| |
| | 9 | | 9 | | 243 | |
| | 5 | | 11 | | 5 | | 25 | | 125 | | 11 | | 55 | |
3(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )=(3x3+5x2+ |
| x+ |
| )+ |
| x+ |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 9 | | 243 | | 9 | | 81 | |
| | 5 | | 11 | | 5 | | 290 | |
3(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )=3x3+5x2+4x+ |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 243 | |
| | 5 | | 11 | | 5 | | 533 | |
3(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )− |
| =3x3+5x2+4x−1 |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 243 | |
| | 5 | | 11 | | 5 | | 533 | |
3(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )− |
| =0 |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 243 | |
| | 5 | | 11 | | 5 | | 533 | |
(x+ |
| )3+ |
| (x+ |
| )− |
| =0 |
| | 9 | | 27 | | 9 | | 729 | |
y=u+v
(u+v)
3=u
3+3u
2v+3uv
2+v
3
(u+v)
3=u
3+v
3+3(u+v)uv
| | 11 | | 533 | |
u3+v3+3(u+v)uv + |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | 533 | | 11 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv + |
| )=0 |
| | 729 | | 81 | |
Do tej pory bawiliśmy się wzorami skróconego mnożenia i grupowaniem wyrazów
Teraz zapiszemy równanie w postaci układu równań aby zauważyć że można ten
układ równań przekształcić we wzory Vieta dla
trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
Teraz założyliśmy że y=u+v więc nie możemy tego czynnika przyrównać do zera
| | 533 | | 1331 | |
t2− |
| t − |
| =0 |
| | 729 | | 531441 | |
| | 533 | | 284089 | | 1331 | |
(t− |
| )2− |
| − |
| =0 |
| | 1458 | | 4*531441 | | 531441 | |
| | 533 | | 284089+5324 | |
(t− |
| )2− |
| =0 |
| | 1458 | | 2125764 | |
| | 533 | | 289413 | |
(t− |
| )2− |
| =0 |
| | 1458 | | 2125764 | |
| | 533−√289413 | | 533+√289413 | |
(t− |
| )(t− |
| ) |
| | 1458 | | 1458 | |
| | 2132−4√289413 | | 2132+4√289413 | |
(t− |
| )(t− |
| ) |
| | 5832 | | 5832 | |
| | 1 | | 1 | |
u+v= |
| 3√2132−4√289413+ |
| 3√2132+4√289413 |
| | 18 | | 18 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√2132−4√289413+3√2132+4√289413) |
| | 18 | |
| | 5 | | 1 | |
x+ |
| = |
| (3√2132−4√289413+3√2132+4√289413) |
| | 9 | | 18 | |
| | 1 | |
x= |
| (3√2132−4√289413+3√2132+4√289413−10) |
| | 18 | |
16 kwi 08:10
:0: Bardzo serdecznie dziękuję!
16 kwi 15:36