matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matura
smile:
Liczba 2 jest miejscem zerowym fukcji określonej wzorem: x
2
−4/x−2 czy x−2/x
2
−4
26 lut 00:37
Eta:
1) D
f
= R\{2}
(x−2)(x+2)
to: f(x) =
= x+2 miejscem zerowym jest x = −2
x−2
wiec x= 2 −−− nie jest jej miejscem zerowym 2) D
f
= R\{−2,2}
x−2
1
to: f(x) =
=
−−− nie ma miejsca zerowego
(x−2)(x+2)
x+2
Więc dla zadnej z nich x = 2 nie jest miejscem zerowym
Sprawdź , czy wszystko dobrze napisałaś (eś)
26 lut 00:46