Poprawna odpowiedź
Chorąży_Głuś: Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty P1(2, −1, 3), P2(3, 1, 2) i równoległej
do wektora
v = [−3, 1, 4].
Wyszło mi równanie 9x+y+7z−38=0
Niestety nie mam dostępu do odpowiedzi, czy ten wynik jest poprawny?
15 kwi 19:47
Leszek: Punkt P2 ( 3,1,2) nie nalezy do Twojej plaszczyzny .
15 kwi 19:51
Mila:
P1=(2, −1, 3), P2=(3, 1, 2)
P1P2→=[1, 2,−1]
n→=[1, 2,−1] x [−3, 1, 4]=[9,−1,7]− wektor normalny płaszczyzny
π: 9*(x−2)−1*(y+1)+7*(z−3)=0⇔
π: 9x−y+7z−40=0
spr.
9*3−1+7*2−40=27−1+14−40=0
9*2+1+7*3−40=19+21−40=0
===================
15 kwi 20:22
Chorąży_Głuś: Dzięki wielkie
15 kwi 20:32