matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
szereg geometryczny
zakłopotany:
mam wyznaczyć sumę szeregu
1
1
1
+
+
+....
x+2
(x+2)
2
(x+2)
3
oczywiście wziąłem się najpierw za licznie |q|<1 i mam, że
1
1
<1 ∧
>−1
x+2
x+2
no i teraz pytanie czy mnożę obie nierówności przez (x+2)
2
czy mogę tylko przez x+2, bo x∊N
+
? czy może nie tak, bo już się zakręciłem
15 kwi 19:30
Leszek:
A dlaczego x = N
+
? ?
1
< 1 mnozymy przez ( x+2)
2
⇔ x+2 < (x+2)
2
⇒ ( x+2)( 1 −x −2)< 0 ⇒ x ........
x+2
Nastepnie S
n
= a
1
/( 1−q) = ....
15 kwi 19:37
Saizou :
przez (x+2)
2
x nie należy do N
15 kwi 19:37
zakłopotany:
nie wiem, tak sobie jakoś ubzdurałem
dzięki
15 kwi 19:55