Ile jest mężczyzn?
anonimkryptomin: Z grupy 144 osób (obu płci) losujemy jedną osobę. Ile jest mężczyzn w tej grupie,jeżeli
prawdopodobieństwo wylosowania kobiety jest równe 1/3?
15 kwi 19:24
wredulus_pospolitus:
| 2 | | 1 | |
| ilości grupy stanowią faceci ... a |
| kobiety |
| 3 | | 3 | |
15 kwi 19:28
wredulus_pospolitus:
więc ilu jest facetów
15 kwi 19:28
Eta:
1,5 faceta
15 kwi 19:31
Leszek: X− ilosc kobiet
| Ω | = 144
A− zdarzenie wylosowania kobiety :
| A | = X
P(A) = X/144 = 1/3 ⇒ X= 48 , to .........
15 kwi 19:32