15 kwi 18:42
Saizou :
√2x+12=√x+√13+√x−√13 |2 + założenia
2x+12=x+√13+x−√13+2√x2−13
6=√x2−13
36=x2−13
49=x2
x=7 lub x=−7
sprawdź, które rozwiązanie spełnia założenia
15 kwi 18:46
anonim123: Chodziło mi o zadanie 4
15 kwi 18:48
Jerzy:
| | 1 | |
Z prawej masz: |
| |
| | log2(x2 + 2) | |
15 kwi 18:50
anonim123: Tak też zapisałam tylko nie wiem co dalej.
15 kwi 18:51
Saizou : Sorry, to tylko zabawa na podstawach logarytmów
15 kwi 18:52
Leszek: x2 + 2 > 0 i x2 +2 ≠1 ; dla x= R
15 kwi 18:53
anonim123: Jerzy co potem należy wykonać?
15 kwi 18:55
Saizou :
Dla każdego, a,b ≥ 0 zachodzi nierówność
a+b ≥ 2
√ab
a=log
2x
2+2
| | 1 | |
2 ≤ log2(x2+2)+ |
| . c.n.u |
| | log2(x2+2) | |
15 kwi 18:56
anonim123: | | 4 | |
Dlaczego a=log2x2+2 a nie log2 |
| ? |
| | x2+2 | |
15 kwi 19:01
Jerzy:
Teraz tylko pokaż,że : (x2 + 2)2 ≥ 4 dla dowolnego x
15 kwi 19:02
anonim123: Nie rozumiem o co w tym chodzi
15 kwi 19:06
Jerzy:
Pomijasz logarytmy i obydwie strony nierówności mnożysz przez x2 + 2
15 kwi 19:10
anonim123: Nie wychodzi mi pożądany wynik.
15 kwi 19:14
anonim123: | | 1 | |
Nie wiem w jaki sposób mam pomnożyć |
| razy x2+2 |
| | log2(x2+2) | |
15 kwi 19:17
Saizou :
log
24−log
2(x
2+2)=
2−log
2(x
2+2)
2−log
2(x
2+2) ≤ log
2(x
2+2)
2 ≤ 2log
2(x
2+2)
1 ≤ log
2(x
2+2)
log
22 ≤ log
2(x
2+2)
2 ≤ x
2+2
0 ≤ x
2
+komentarz
15 kwi 19:18
anonim123: A jakbym chciała pomnożyć to jak? Tak jak w 19:10
15 kwi 19:22
Jerzy:
Moja propozycja była błędna.
15 kwi 19:44
Jerzy:
Saizou, prawa strona nierówności jest inna.
15 kwi 19:50
Saizou :
Słusznie, źle przepisałem sobie na kartkę
| | log2 2 | |
log24−log2(x2+2) ≤ |
| |
| | log2(x2+2) | |
| | 1 | |
2 ≤ |
| +log2(x2+2) | • log2(x2+2) > 0 |
| | log2(x2+2) | |
2log
2(x
2+2) ≤ 1+log
22(x
2+2)
(log
2(x
2+2)−1)
2 ≥ 0
+ komentarz
15 kwi 20:02
anonim123: Dziękuję.
15 kwi 20:15